Bonsai marcotteren de grond om de tak gezet

 

Bij Bonsai Marcotteren blijft de toekomstige nieuwe tak (voorlopig) aan de oude plant (moederplant) zitten om zijn eigen wortels te ontwikkelen. De nieuwe tak wordt niet in de grond gezet maar de grond wordt om de tak gezet. De tak wordt van de moederplant gehaald wanneer de wortels zijn gevormd. Deze methode kost wel tijd maar is sneller dan zaaien of stekken.

Bonsai Marcotteren geschikte bomen

Het is sterk afhankelijk van de soort boom die gebruikt wordt voor het marcotteren of het een goed resultaat wordt verkregen. Geschikte bomen zijn o.a. de Lariks, Jeneverbes, Japanse esdoorn, Acer buergerianum, zelkova, wilg, cotoneaster of beuk. Eiken zijn niet geschikt voor marcotteren. Ook het seizoen speelt een grote rol. Zo zal het voorjaar en de zomer een veel beter tijdstip zijn, dan het najaar of de winter. Dit heeft te maken met de groeihormonen die de boom in het voorjaar rijkelijk aanmaakt.



Bonsai marcotteren techniek

Bij deze oude uit Azië afkomstige techniek wordt er een mooie tak uitgezocht die aan de boom groeit. Op de plek waar de wortels gaan groeien wordt er rondom een reep tussen de 1 en 3 cm weggesneden. De sapstroom van de tak wordt hierdoor onderbroken. De tak zal hierdoor nieuwe wortels moeten maken om in leven te blijven. Het hout goed schoon maken.  Veenmos (Sphagnum) in een stuk plastic wikkelen en stevig rondom de tak vastbinden met draad. Het kan wel een half jaar duren voordat er zoveel wortels gegroeid zijn en de tak zelfstandig in een potje kan worden gezet.

Bonsai marcotteren andere techniek

Een andere techniek om beworteling te krijgen is de bast van de plant onder een knop, blad of blad-paar verwijderen. Het blad aan de stengel, direct boven de verwonding, wordt op de bladsteel doorgeknipt. Vervolgens wordt het plantpotje aan een zijde doormidden geknipt. De grootte van de bloempot is afhankelijk van de dikte van de stengel van de plant: voor een dikke stengel een grote pot, voor een dunne stengel een klein potje. Het gat onder in de bloempot moet worden aangepast aan de dikte van de stengel. Het gat moet iets ruimer zijn dan de dikte van de stengel, zodat de stengel niet bekneld raakt.



Rondom de verwonding wordt vochtig sphagnum, vochtig mos of vochtig gemaakte watten aangebracht. Het bloempotje wordt er omheen gedaan en met touw of dun ijzerdraad samengebonden.Dek ter voorkoming van vocht verdamping het potje af met een stukje plastic.Geef regelmatig water, zowel de moederplant als de toekomstige nieuwe Bonsai

 

Bonsai Marcotteren
Bonsai Marcotteren. Foto + deel tekst van W. v. Hoof

 

Marcotteren nieuwe plant

Na acht tot twaalf weken het spagnum voorzichtig losmaken en controleren of er al voldoende wortels zijn gevormd. Is dit het geval, dan kun je de scheut los knippen van de moederplant,uiteraard onder de gevormde wortels!. De nieuwe plant kan nu in pot worden gezet. Als Grond kun je in eerste instantie gewone potgrond gebruiken. Later kan hij omgezet worden in bonsai aarde indien gewenst. De moederplant zal vanuit de bladoksels (aan het stengel deel onder de afgeknipte top) weer nieuwe uitlopers vormen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*