Bonsai Berk

Bonsai Berk, de twee soorten Berken de Betula Utilis Witte Himalayaberk en de Betula Pendula ruwe Berk worden steeds vaker in Europa gebruikt door liefhebbers van de Bonsai Berk. Je zult de Bonsai Berk niet gauw vinden in de tuincentra. Wel zijn ze vaak verkrijgbaar bij Bonsai verenigingen of bij de echte liefhebbers. Minder aan te bevelen voor de beginnende bonsai liefhebber. Chinezen en Japanners zullen de Berk niet gauw kiezen voor Bonsai. In Europa wordt de beide berken vaak gebruikt voor groepsbeplanting. Indien deze Berken gebruikt worden als Bonsai moet er rekening worden gehouden met een niet al te lang leven. Dit komt doordat de stam gemakkelijk rot. Een tip is deze berken af en toe in de volle grond te zetten zodat ze weer energie kunnen opdoen.



Bonsai Berk
Bonsai Berk

Bonsai Berk Betula Utilis 

Berken zijn sterke loofbomen staan van nature in een gematigd tot koude klimaat zones. De berken zijn echte pioniers. Dat wil zeggen dat hij vaak als een van de eerste boomsoorten zal voorkomen op plaatsen zonder boom begroeiing. Ze zijn winterhard en hebben geen bescherming nodig in de winter. Zet ze gerust in de volle zon of op een half schaduw plek in de tuin.

Bonsai papier berk
Bonsai papier berk

 

 

 

 

 

Bonsai Betula Utilis Schors

De Betula Utilis (witte Himalayberk) komt uit China en de Himalya. Dit is opmerkelijk daar Chinezen de berken niet gebruiken als bonsai. Hoewel de naam anders doet vermoeden duurt het een flinke tijd voordat de boom een echte witte schors heeft.  Om te stimuleren dat de berkenstam een witte stam krijgt moet de berk in zijn eerste jaren in een grote pot staan en veel mest krijgen. Ook de kruin moet niet te dicht zijn. Het zonlicht moet echt op de stam vallen. Een jonge berk die vanaf de zaailing in een schaal is gezet zal over het algemeen een zwarte stam krijgen. Daarom is het aan te bevelen met een volwassen oudere bonsai berk te beginnen, die al de zilver witte schors heeft.

Betula Pendula Berk

De Betula Pendula is een ruwe Berk, vaak onder de bast gegroefd en bladverliezend. Deze soort is ook winterhard. Beide berksoorten kun je het beste verpotten in de lente eens in de vier a vijf jaar. Gebruik extra doorlatend grondmengsel bv potgrond, klei, zand en bladaarde. Let op de berken stammen rotten makkelijk. Als dit het geval is kun je proberen ze in de volle grond te zetten zodat ze even bij kunnen komen.



Bonsai Berk Betula Pendula
Bonsai Berk Betula Pendula

 

 

 

 

 

 

 

Een mooie bonsai berk kom je helaas niet zo vaak tegen. De bovenstaande Berk is een mooi voorbeeld, die dan ook op een internationale Bonsai-Tentoonstelling stond

Bonsai Berk Verzorging

Geef de berken dagelijks water gedurende het groei seizoen. Is het erg heet in de zomer geef dan in de avond extra water. In de winter terughoudend zijn met water geven. Dan is het genoeg als de grond net vochtig is. Tijdens het uitlopen niet bemesten. Het beste is te starten één maand na het uitlopen tot september om de twee weken.

Bonsai Berk snoeien

Beide berkensoorten snoei je elke lente terug tot op het oude hout. Zo bevorder je de groei van de jonge scheuten en krijg je de fijne vertakkingen. Ga de hele zomer door met het terug snoeien tot 2 a 3 bladeren. Neem te grote bladeren weg. Snoei nooit in februari of maart omdat de boom dan hevig gaat bloeden en hieraan zelfs dood kan gaan.

Berken bedraden

Bedraden van de berken dient met zorg te gebeuren. Het beste is de takken die een beetje gehard zijn te bedraden. Bekijk of je eventueel de grootste takken bedraad voor de vorm. Wees hier terughoudend mee want meestal is dit overbodig. Jonge scheuten niet bedraden, ze kunnen hierdoor afsterven. Het is wel zo dat het afsterven van takken normaal is bij deze berkensoorten. Zeker niet in de winter gaan bedraden. Het draad kan de takken van de berk afkoelen waardoor deze afsterven. Het draad dient na een jaar te worden verwijderd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*